تبلیغات
فروش کتاب - ازگیل

جدیدترین کتابهای رمان،داستان،علمی،تاریخی،درسی،اسلامی،ورزشی،تست،کمک اموزشی و... اینجا بیابید

ازگیل

نویسنده :admin ---
تاریخ:پنجشنبه 15 تیر 1391-12:21 ق.ظ
استخدام،کاریابی،اشتغال

درختی است از خانواده Rosaceae و مترادفهای آن Mespilus communis Guldenst و Pyrus germanica  و Mespilus vulgaris Rchb و Ostinia mespilus Clairv طرف گیاه شناسان مختلف نامگذاری شده است.

 به طور كلی در ایران ازگیل گفته می شود و در مناطق شمال ایران كه به طور وحشی در جنگلهامی روید با نامهای محلی شناخته می شود از جمله در آستار «ازگیل» در طوالش «سر، زر و ترشه سر»، در اطراف رشت «ترشه سر» در رامسر و شهصوار «ترشه كنس»، در رامیان «تالاس گور»، در گیلان و مازندران «كنس كنوس» و در گرگان و كجور «كندز و كندس» به عربی «نلكا»، «زعرور»، «كنوس طبری»، «ینی دنیا» و «مشملا» نامیده می شود. به فرانسوی Neflier و به انگلیسی Medlar و Medlar tree گفته می شود.

مشخصات 

ازگیل درخت كوچكی است كه ارتفاع آن حدود 6 متر ، شاخه های آن خاردارد، در جوانی خزی و رفته رفته صاف می شود. از مشخصات اختصاصی آن این است كه دارای ریشه ای عمودی و پوست خاكستری نقره ای است. برگهای آن بیضی كمی كشیده نوك تیز كناره برگها بی دندانه یا چند دندانه دارد و ابعاد آن 13-10 × 5-3 سانتی متر تغییر می كند. روی برگ سبز تیره پشت برگ سبز خاكستری گلهای آن سفید درشت منفرد بدون پایه و میوه آن گرد و كروی و گاهی گلابی شكل و قهوه ای رنگ است. روی پوست میوه كركهای نمدی مخملی و عدسكهای سفید دیده می شود. ابعاد میوه در حد گیلاس تا گردو می باشد. چوب آن سخت و بی رنگ حنایی روشن است . از چوب آن روستائیان عصا و داس و چوب دستی درست می كنند. چوب دستی پر گره درویشان معمولا از چوب ازگیل تهیه می شود. 

ازگیل در تمام جنگلهای شمال ایران ارسباران تا گلی داغ و چناران از بجنورد و در تمام ارتفاعات سواحل دریا تا ارتفاعات بالای جنگل انتشار دارد. در دامنه های جنوبی البرز در دره كرج و مناطق استپی نیز دیده می شود. 

در مناطق خشك برای تكثیر ازگیل از پیوند آن روی پایه زالزالك یا ولیك استفاده می شود. گاهی نیز در خاكهای غنی و قوی می توان ازگیل را روی پایه گلابی پیوند زد (البته بندرت ) و در زمینهایی كه خاك زیرین آن مرطوب است، روی پایه به پیوند می زنند. نوع پیوند شكمی است كه در تابستان انجام می شود.


گونه شناسی

جنس ازگیل دوگونه دارد كه اولی همان ازگیل معمولی با نام علمی Mespilus germanica است. این گونه بومی جنوب غربی آسیا و احتمالا جنوب شرق اروپا است اما منشاء آن را ایران می دانند. گونه دیگر M.canescens، اخیرا به سال۱۹۰۰ در آمریكای شمالی كشف شده است. 
قطر میوه در گونه های وحشی به 2.5 سانتی متر و در ارقام پرورشی به ۵.5 سانتی متر یا بیشتر هم می رسد. گیاه ازگیل به شكل درخت پاكوتاه یا بوته های بلند است و متعلق به خانواده رزها است. 
بلندی درختچه های ازگیل به ۸ متر هم می رسد. برگ های پهنی به رنگ سبز تیره، بیضی شكل به طول ۶ تا ۱۵ سانتی متر و به پهنای ۳ تا ۴ سانتی متر دارد. برگ ها پیش از خزان شدن به رنگ قرمز درمی آیند. گل های سفید پنج گلبرگی آن در بهار شكوفه می دهند. گل های ازگیل هرمافرودیت هستند یعنی هم دارای اندام های نر و هم اندام های تولید مثلی ماده اند و توسط زنبورها گرده افشانی می شوند. گیاه ازگیل خودبارور است.


ازگیل در مكانی سایه روشن در جنگل های آفتابگیر رشد می كند و خاك مرطوب، سبك و شنی با خاك برگ یا خاك سنگین رسی و به خوبی زهكشی شده را می پسندد.
بذرهای ازگیل بسیار سفت و محكم و نفوذ ناپذیرند به همین خاطر بعید است در همان سال اول تا پیش از گذراندن دو زمستان جوانه بزنند. 
برای كشت تجاری آن معمولا بذرها را برای مدت كوتاهی در اسید سولفوریك می خوابانند تا پوسته بذر باز شود البته این كار بایستی با دقت زیاد انجام شود وگرنه بذر آسیب می بیند. باغداران خانگی می توانند به جای اسید، بذرها را به مدت ۲۴ ساعت در آب گرم بگذارند و سپس به مدت ۲ تا ۳ ماه در محلی سرد با دمای ۱ تا ۵ درجه سانتی گراد نگه دارند.
همچنین ازگیل را می توان به درخت گلابی پیوند زد.

  تركیبات شیمیایی 
از نظر تركیبات شیمیایی در پوست درخت و برگ و میوه ازگیل مقدار زیادی تانن وجود دارد. به علاوه میوه ازگیل دارای لعاب و مقداری قند و در حدود 1 درصد اسیدهایی نظیر مالیك اسید و سیتریك اسید و... می باشد. 

خواص و كاربرد
  ازگیل سرشار از ویتامین های «ب» و «ث» و قند، تانن و سلولز و اسید سیتریك است.
ازگیل دارای مقدار زیادی هیدرات كربن است كه مولی انرژی است .
ازگیل دارای ماده ای به نام تانن است كه بهترین دارو برای درمان عفونت های روده بزرگ است.
ازگیل در تقویت خون بدن مؤثراست.
ویتامین «ب» ازگیل، اعصاب را تقویت می كند و از نظر تغذیه اهمیت دارد.
ازگیل را به صورت خام به عنوان میوه لذیذ، مطبوع و تقویت كننده مصرف می كنند و از آن شربت و كنسرو ازگیل تهیه می كنند. 
مصرف ازگیل خام یا كنسرو ازگیل در معالجه اسهال ساده اثر قطعی دارد. 
خورن ازگیل خام و خصوصاً نارس آن كه تانن بیشتری دارد در معالجه خونریزی های داخلی مانند:بواسیر، خونریزی رحمی و غیره اثر شفا بخش دارد.
ازگیل در معلجه ورم روده به كار می رود، به این منظور باید 230 گرم ازگیل رسیده را پس از جدا كردن پوست و دانه، در كمی شیر حل نموده و مصرف نمود. 
در معالجه زخم دهان و تورم مخاط گلو مؤثر است. 
ازگیل قبض كننده روده ها است. ازگیل كار روده ها را تنظیم می كند. ازگیل ادرار آوراست. 
ازگیل دارای اسید مالیك، تانن، اسید سیتریك و اسید تاتاریك است و از نظر غذایی شبیه «به»است.
ازگیل میوه ای بسیار مقوی است زیرا قدرت اُسمزی خون را بالا می برد. 
ازگیل به علت داشتن املاح سیتریك، رمالیكو تاتاریك، ترشی خون را از بین می برد. 
ازگیل مواد معدی را مرتب می كند و برای اسهال بسیار مفید است.
میوه تازه و رسیده ازگیل یا كنسرو آن برای درمان اختلاق قاعدگی خانم ها كاملاً مفید است.
جوشانیده نیم گرم برگ ازگیل، سالك را درمان می كند.
جوشانده برگ ازگیل به صورت بالا،‌پوست های ظریف را تقویت میكند و برفك را معالجه می نماید.

غرغره كردن با جوشانده برگ ازگیل، آبسه دهان و گلو را درمان می كند. اگر هر روز سه بار با جوشانده برگ ازگیل غرغره شود، آنژین را معالجه می نماید.

شربت ازگیل

در حدود 200 گرم ازگیل نارس را ، پوست و هسته خارج كرده و گوشت آن را قطعه قطعه می نمایند و در یك لیتر آب در حدود 20-15 دقیقه می جوشانند و پس از آن در حدود 50 گرم برگ تازه ازگیل به آن اضافه كرده به مدت 5-4 ساعت دم می كنند و بعدا قند اضافه می نمایند تا به شكل شربت غلیظ در آید،‌ از این شربت یكی دو فنجان در شبانه روز برای رفع حالت اسهالی و جمع شدن شكم به بچه ها می دهند و خیلی مفید است.

ازگیل از حدود سه هزار سال پیش در جنوب دریای خزر در مناطق گیلان و مازندران در ایران کاشت می‌شد و 700 سال پیش از میلاد به یونان و در 200 پ.م به روم رسید. کاشت این میوه از طریق رومیها در بقیه اروپا گسترش یافت.
 ازگیل یا همان میوه ای که به گیلکی کونوس ( کنوس ) می نامیم ، درختچه ای است خاردار و بومی ایران که در همهٔ جنگل‌های شمال ایران و در همهٔ بلندی‌های دامنه جنوبی البرز و مناطق استپی میروید.

ازگیل از حدود سه هزار سال پیش در جنوب دریای خزر در مناطق گیلان و مازندران در ایران کاشت می‌شد و 700 سال پیش از میلاد به یونان و در 200 پ.م به روم رسید. کاشت این میوه از طریق رومیها در بقیه اروپا گسترش یافت. 
میوه ازگیل تا دوره ویكتوریا به وفور استفاده می شد اما در دوره های پس از آن كمتر مورد توجه قرار گرفت تا آن كه اكنون جز بخش های كوچكی در اروپا، طرفداران چندانی ندارد. ازگیل در ادبیات كهن اروپا نماد بدكارگی یا تهیدستی نابهنگام است زیرا میوه هایش پیش از رسیدن از درون می پوسند. 
در گیلان نیز ازگیل میوه ای کم ارزش تلقی می شده و ضرب المثل هایی مانند" به هوای عراق انگور از گیلانه تورش کونوسم دکت" یا "تورش کونوس خور داخیل میوه بوگود" نشانگر این نکته است 

میوه ازگیل بسیار سخت و اسیدی است و به همین خاطر تا خوب رسیده نشود قابل خوردن نیست. برای جلوگیری از پوسیده شدن آن بر روی درخت، معمولا میوه ها را زودتر برداشت می كنند و در محل مناسبی انبار می سازند تا برسد. 

گوشت ازگیل پس از رسیدن از سفید به قهوه ای تغییر می یابد و كاملا نرم و شیرین می شود و مردم به آن خرمای گیلان نیز می گویند.

آب کونوس


میوه های ازگیل را موقعی كه هنوز سفت و نارس اند می چینند و مانند خیارشور درون ظرف های بزرگ یا کوچک می ریزند و سپس ظرف را از آب و اندكی نمك پر می كنند و آن را در جایی خنك نگه می دارند. این فرآورده كه «آب كنوس » نامیده می شود به همراه نمک و گلپر با لذت فراوان در زمستان خورده می شود.
از آب ترش "آب کونوس" نیز برای تهیه ی کاهو سکنجبین استفاده می کنند 



سایر فراورده ها ی ازگیل

در گذشته برخی از گیلانیان از میوه ازگیل برای پختن مربا استفاده می کردند و که البته امروزه دیگر رایج نیست اما در برخی نقاط دیگر دنیا همچنان از ازگیل مربا و ژله فراهم می سازند




مصارف دارویی ازگیل

میوه ازگیل علاوه بر مصارف خوراكی دارای كاربردهای دارویی نیز هست. خواص دارویی ازگیل از روزگاران بسیار دور مورد توجه بوده بقراط ازگیل را برای مبتلایان به ترشی معده و مدفوع سوزان و عوارض تب نافع می‌پنداشت . 
گوشت آن مسهل و برگ هایش بندآورنده خون اند. آبسه دهان و گلو و آنژین را نیز میتوان با جوشانده ی برگ ازگیل درمان کرد. 
از گذشته های دور در
گیلان از آب "آب کونوس" برای درمان دهان درد استفاده می شده است 
دانه های ازگیل حاوی اسید هیدروسیانیك سمی اند. از پوست تنه آن نیز به جای گنه گنه در درمان مالاریا استفاده می شود اما چندان تایید شده نیست.




داغ کن - کلوب دات کام
نظرات() 
How did the Achilles tendon get it's name?
سه شنبه 7 شهریور 1396 01:10 ب.ظ
Tremendous things here. I am very satisfied to see your article.
Thank you so much and I am having a look ahead to contact you.
Will you kindly drop me a mail?
What makes you grow taller during puberty?
دوشنبه 30 مرداد 1396 02:42 ب.ظ
Wonderful article! We are linking to this great content on our site.
Keep up the good writing.
How do I stretch my Achilles tendon?
چهارشنبه 25 مرداد 1396 10:23 ق.ظ
When some one searches for his necessary thing, thus he/she wishes to be available that in detail,
thus that thing is maintained over here.
How do you get a growth spurt?
یکشنبه 15 مرداد 1396 08:28 ب.ظ
I think this is among the most significant info for me.
And i'm glad reading your article. But should remark on few general things, The
web site style is wonderful, the articles is really nice : D.
Good job, cheers
Foot Complaints
یکشنبه 15 مرداد 1396 05:42 ب.ظ
Having read this I thought it was really informative.

I appreciate you spending some time and effort to put this short article together.
I once again find myself spending a lot of time both reading and commenting.

But so what, it was still worth it!
giddytwaddle8199.exteen.com
یکشنبه 18 تیر 1396 01:50 ق.ظ
Great site you've got here.. It's difficult to find high quality writing like yours nowadays.
I seriously appreciate individuals like you! Take care!!
vitamin e and foot pain
جمعه 9 تیر 1396 06:50 ب.ظ
Hi there, You have performed a great job. I will certainly digg
it and for my part recommend to my friends.
I'm confident they'll be benefited from this site.
https://agnusmincy.wordpress.com/2015/03/08/what-could-we-do-about-achilles-tendinitis-pain-and-d...
یکشنبه 4 تیر 1396 07:13 ب.ظ
These are really fantastic ideas in on the topic of blogging.
You have touched some good factors here. Any way keep up wrinting.
http://courageousshell35.jimdo.com
پنجشنبه 28 اردیبهشت 1396 08:56 ب.ظ
Ahaa, its nice conversation on the topic of this paragraph here at
this blog, I have read all that, so now me also
commenting at this place.
Cornelius
دوشنبه 25 اردیبهشت 1396 07:40 ق.ظ
Thanks for your personal marvelous posting! I actually
enjoyed reading it, you happen to be a great author.I will
always bookmark your blog and will come back sometime soon. I
want to encourage yourself to continue your great job, have
a nice holiday weekend!
BHW
شنبه 2 اردیبهشت 1396 07:31 ق.ظ
Good post however I was wanting to know if you could write a litte more
on this subject? I'd be very thankful if you could elaborate a little
bit further. Kudos!
BHW
سه شنبه 29 فروردین 1396 09:03 ق.ظ
Hello Dear, are you actually visiting this web
page on a regular basis, if so then you will absolutely
get fastidious experience.
manicure
سه شنبه 22 فروردین 1396 03:01 ق.ظ
Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for?
you made blogging look easy. The overall look of your website is great, as well as the content!
manicure
یکشنبه 20 فروردین 1396 09:37 ق.ظ
This website was... how do I say it? Relevant!! Finally I have found something which helped me.
Thanks a lot!
manicure
جمعه 18 فروردین 1396 10:28 ب.ظ
This website was... how do I say it? Relevant!! Finally I've found something that helped me.

Kudos!
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر




Admin Logo
themebox Logo
عضویت در خبرنامه
برای دریافت جدیدترین لیست محصولات ایمیل خود را در قسمت زیر ثبت کنید